Comorile Roșiei Montane

0

Azi începe prima tabără de educație ecologică din rândul unei serii de activități de vacanță dedicate copiilor din Roșia Montană, Cărpiniș și Gura Roșiei în cadrul proiectului „Ape curate în Roșia Montană”, derulat de Asociația 37, în parteneriat cu Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Asociația InformArt și Asociația SNK, în strânsă colaborare cu Școala Gimnazială Simion Balint, proiect care își propune ca pe parcursul acestui an să găsească soluții la îndemână pentru problemele de mediu locale. 

Timp de cinci zile, 20 de copii din Roșia Montană înscriși la ecotabăra Seneca Ecologos, realizată de asociația SNK în perioada 8-12 iulie, vor explora natura, istoria, meșteșugurile și poveștile comunității din Roșia Montană. Vor călători prin sat și prin împrejurimile lui alături de trei educatori specializați în educația pentru mediu și vor descoperi „comorile” locurilor natale, despre care vor nota în jurnale de vacanță și pe care le vor transforma în desene, povești reciclate, instalații artistice, și un spectacol ce va fi prezentat în ultima zi de tabără părinților și membrilor comunității. 

În săptămâna 16-18 iulie, artistul Dan Perjovschi, desenator, ilustrator, scriitor și jurnalist apreciat la nivel internațional, invitat în cele mai prestigioase muzee și galerii din toată lumea, vine la Roșia Montană să lucreze împreună cu copiii la realizarea unei picturi murale cu tematică de mediu direct pe pereții școlii, pictură în care copiii înscriși sunt invitați să-și transpună visurile legate de viitorul Roșiei Montane. 

În cea de-a doua ecotabără Seneca, realizată de asociația SNK în săptămâna 22-26 iulie, alți 20 de copii din Cărpiniș și Gura Roșiei vor avea ocazia să exploreze natura, istoria, meșteșugurile și poveștile localităților din care provin, dar și locuri noi din Roșia Montană. Zilnic se vor juca, vor învăța, desena, vor spune povestea locului în care trăiesc așa cum o percep ei, devenind cronicari ai prezentului pentru generațiile următoare. 

Activitățile dedicate copiilor din Roșia Montană continuă și în luna august, cu o a treia campanie de ecologizare pe 10 august și cu o tabără de științe și muzică în săptămâna 12 – 15 august alături de  doctorul în chimie și muzicianul Marius Matache de la Asociația InformArt, care invită copiii să descopere noțiuni de bază ale chimiei apei și să analizeze compoziția apei râurilor din comună, să descopere speciile de plante și animale din Roșia Montană, precum și noțiuni despre muzică, despre importanța acesteia în viața noastră.  

Tot în luna august, între 15-18 august, roșienii sunt invitați la o nouă ediție a festivalului Roșia Montană Unplugged, realizat de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial. Un festival care combină natura, drumețiile și patrimoniul local cu muzica live și instrumentală, desfășurat în cadrul seriei de evenimente Roșia Montană ALIVE. Programul complet al activităților poate fi consultat pe site-ul festivalului.  

Toate aceste acțiuni sunt un prim pas pentru crearea unei alianțe comunitare între instituții, organizații, lideri informali, localnici pentru un management mai bun al deșeurilor rezultate în urma activităților din zonă.

Natura ne inspiră, Roșia Montană ne aduce împreună! 

Proiectul „Ape curate în Roșia Montană” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare.

Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate. 

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
 
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. 
 
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

#roșiamontană #apecurate #fărăplastic  #REsetPlastic

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.