Manastirea Caldarusani

0

Manastirea Caldarusani se afla in comuna Gruiu din judetul Ilfov si din Bucuresti de la Gara de nord se poate ajunge cu autobuzul 205 pana la Piata Presei Libere, de unde se continua drumul cu autobuzul 452.

Primul ctitor al acestei manastiri de calugari a fost Domnitorul Matei Basarab (la inceputul secolului XVII). In anul 1637 Domnitorul s-a indragostit de zona minunata si pe-atunci nesfarsita a codrului Vlasiei si ridica langa un vechi schit de lemn unul dintre cele mai remarcabile monumente ale zonei, Manastirea Caldarusani.

Domnitorul ridica in partea de rasarit un zid de aparare iar in celelalte 3 laturi ale zidului construieste chilii. Aceasta fortificatie este prevazuta si cu un turn de straja, care acum este clopotnita. Aceasta manastire este inconjurata din trei parti de lacul Caldarusani.

Pivnita este in dreapta intrarii, aici inca se pastreaza boltile originale, iar deasupra ei se afla vechea sala a tronului Domnului Matei Basarab, care a fost transformata in sala tezaurului in care se gasesc cruci, potire, vesminte arhieresti, broderii si candele, de o inestimabila valoare. Muzeul manastirii adaposteste minunate broderii de aur si argintd, icoane si tablouri pictate de artisti de varf precum Evghenie Lazar, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tatarascu, Sava Hentia.

Manastirea are si o biblioteca ce contine mii de manuscrise si carti bisericesti in latina, greaca, franceza, italiana si romana, ce dateaza din secolul XVII si pana azi, toate acestea dau manastirii o valoare istorica si spirituala de necontestat.

Biserica manastirii a fost ridicata din caramida si piatra de rau in anul 1638, intr-un timp foarte scurt, 100 de zile. Sfintirea ei s-a facut in data de 26 decembrie. Pictura originala a fost refacuta in anii 1778, 1817 si 1911. Aceasta manastire este cunoscuta ca un important centru al renasterii spiritual-duhovnicesti a Romaniei. Viata monahal-duhovniceasca este traita intens pe toata perioada de la ctitorie pana in prezent, iar munca si rugaciunea se impleteau dupa vechile canoane ale Sfintilor Parinti si randuielile Bisericii de Rasarit.

In aceasta manastire si-a gasit refugiul in anul 1940 tanarul (pe-atunci) calugar Sofian Boghiu, care in timp a ajuns unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Romaniei si unul dintre cei mai mari pictori bisericesti, ce a decorat manastiri precum Schitul Darvari, Manstirea Agapia, Manastirea Deir-El-Haraf din Liban, Manastirea Radu-Voda, Catedrala din Homs – Siria, Biserica Hama tot din Sira si altele. Parintele Sofian s-a nascut la 7 X 1912, in comuna Cuconeştii-Vechi, jud. Balti, al treilea copil al unei familii de batrani credinciosi, a primit la botez numele Serghei.

La varsta de 14 ani, la Schitul Rughi, jud. Soroca, va intra ca frate de mănăstire.La 15 XI 1945 este hirotonit preot la Manastirea Antim. În vara lui 1958, este arestat si inchis, impreună cu alti 16 intelectuali, clerici si mireni, din cadrul miscarii spirituale “Rugul Aprins”. In dimineata zilei de 14 IX 2002, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, staretul Manastirii Antim, parintele Arhimandrit Sofian Boghiu, a fost chemat la Domnul. La moartea sa, ca si cu o jumatate de veac in urma, cand l-a adapostit de talharii ce-i cotropisera tinutul, pamantul Caldarusanilor si-a mai deschis inca o data bratele, primind la sanul sau trupul celui ce-a izvodit nu numai icoane, dar mai cu seama  dragoste si mangaiere in sufletele atator semeni. Bland si smerit, arzând drept ca o lumanare in faţa noianului de suferinte, si-a purtat Crucea cu rabdare si supunere, biruind vitregiile si prigoana, pentru a se înalţa la ceruri de ziua ei.

Pentru mai multe obiective turistice si nu numai, vizitati www.2rism.ro!

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.