Investiție de aproape 1 milion de euro în roboți de recuperare medicală pentru pacienții din vestul țării, în județul Alba

0
  • Asociația „Un Pas Înainte Alexandra” a reușit dotarea centrelor de recuperare din Aiud cu un sistem Lokomat Pro Combo de recuperare neuromotorie asistată robotic, investiție ce mai include un sistem robotizat de recuperare a membrelor superioare și un exoschelet motorizat

  • Kinetoterapia asistată de roboți este una dintre cele mai eficace terapii de recuperare pentru pacienții cu AVC, afecțiuni sau traumatisme neurologice

  • Amplasat la centrul de recuperare al asociației din Aiud, acesta este unicul sistem Lokomat din țară care dispune de module de recuperare atât pentru copii, cât și pentru adulți

  • Astăzi, din două milioane de români care au nevoie de servicii de recuperare medicală, un milion nu au acces la acestea

Aiud, 5 august 2024. Asociația „Un Pas Înainte Alexandra” din Aiud a finalizat instalarea unui sistem unic Lokomat Hocoma în țara noastră, un model Pro Combo care dispune de module de recuperare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Investiția totală, care s-a ridicat la aproape un milion de euro, include de asemenea un sistem robotizat de recuperare a membrelor superioare precum și un exoschelet motorizat, pentru pacienții care își pot susține singuri greutatea corporală în timpul ce exersează mersul.

Recuperarea neuromotorie asistată de roboți este o terapie folosită în Occident de câteva decenii pentru recuperarea pacienților cu diferite afecțiuni neurologice. În țara noastră, aceste sisteme robotice medicale au apărut relativ recent. Un astfel de exemplu este Lokomat, un sistem robotic pentru reeducarea funcțională a mersului la pacienții cu afecțiuni neurologice care este în amplasat în câteva unități de recuperare medicală din România.

Ce este și ce face Lokomat

Lansat în 2001 și produs de celebra firmă Hocoma, Lokomat este unul dintre cele mai vechi sisteme robotice de recuperare, cu o eficacitate demonstrată de-a lungul a peste două decenii, în cercetări și în practica clinică.

Aparatul este destinat pacienților cu deficite severe și moderate de mers cauzate de accidente vasculare cerebrale, paralizii cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare. Sistemul constă într-o orteză robotică mobilă, un ham pentru susținerea greutății corporale și o bandă de mers. Pacientul este suspendat în ham în poziție verticală, iar membrele sale inferioare sunt fixate în orteză. Astfel, pacientul poate (re)învăța să meargă cu ajutorul robotului, care îi deplasează picioarele pe banda în mișcare. În plus, acesta are în față un ecran care îi oferă feedback vizual și îl poate chiar provoca la jocuri de mișcare. Senzorii aparatului detectează mișcările pacientului și lucrează alături de acesta pentru a-i asigura un mers susținut, corect.

Pentru pacienții centrului de recuperare al Asociației „Un Pas Înainte Alexandra”, tratamentul este prescris de medicul specialist în recuperare medicală și aplicat în programul de recuperare de către fizioterapeuți și kinetoterapeuți calificați.

Potrivit unei analize realizate de un fondul de investiții Agista, care a investit într-o rețea privată de clinici de recuperare, circa două milioane de români au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală, însă doar o jumătate dintre ei au acces la astfel de servicii, din cauza listelor lungi de așteptare ale unităților medicale de stat și a numărului insuficient de clinici private specializate în acest domeniu.

Un pas înainte pentru Alexandra și pentru toți copiii cu afecțiuni neuromotorii

Prin comparație cu kinetoterapia convențională, terapiile asistate de roboți au avantajul posturii verticale a pacientului fără asistență din partea kinetoterapeutului, precum și pe cea a creșterii duratei și a frecvenței ședințelor de recuperare. 

Spre deosebire de un kinetoterapeut, roboții nu obosesc, astfel încât pacientul poate exersa mai mult mersul pe jos cu ajutorul unui robot. De asemenea, atunci când sunt conectați la orteza robotică pacienții nu mai trebuie să suporte propria greutate și se pot concentra asupra mersului. Robotul Lokomat Pro Combo a fost instalat în cadrul centrului de recuperare pentru copii al Asociației „Un pas înainte, Alexandra”, dar de acesta vor beneficia atât copiii, cât și adulții, sistemul fiind echipat cu ortezele necesare pentru fiecare tip de pacient.

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să aducem în România un astfel de robot pentru recuperarea neuromotorie a copiilor și adulților cu afecțiuni sau traumatisme neurologice”, spune Mirela Popa, președinta asociației. „Diferența majoră dintre terapia clasică și cea asistată de roboți este intensitatea: numărul de repetiții crește de la zeci la sute de pași pe ședință. O ședință de terapie durează astfel 30-40 de minute, la care se adaugă încă 7 până la 15 minute pentru poziționarea pacientului în sistem. În plus, acesta primește feedback motivant cu ajutorul a diferite jocuri terapeutice adaptate fiecăruia. Acesta este un aspect esențial, deoarece recuperarea este de obicei de lungă durată, mai ales pentru copiii cu probleme neuromotorii fiind necesară toată viața. Este extrem de important ca pacientul să aibă încredere că lucrând împreună cu terapeuții își va putea recăpăta cel puțin parțial funcțiile motorii, astfel încât să nu mai fie complet dependent de ajutorul celor din jur.”

Recuperarea poate da rezultate excelente

Dacă este începută la timp, iar programul stabilit de medic este respectat, recuperarea poate da în multe situații rezultate excelente. „Am avut cazul unui copil născut cu retard motor și care a început kinetoterapia la vârsta de 4 luni. După 21 de zile de tratament recuperase complet întârzierea motorie”, povestește Mirela Popa. „Avem acum în tratament un copil cu spina bifida operată intrauterin, cu torticolis congenital, displazie congenitală la șoldul drept și malformație Arnold Chiari (o afecțiune în care partea inferioară a țesutului cerebral se deplasează în jos prin canalul spinal, n.n.). Pacientul a început kinetoterapia la vârsta de 2 luni și jumătate și în cursul celor 7 luni de tratament a recuperat șezutul lung, statul în patrupedie (cu susținere), flexiunea picioarelor și și-a îmbunătățit coordonarea membrelor inferioare.”

De la un diagnostic cumplit la speranță

Povestea Asociației „Un Pas Înainte Alexandra” a început acum 26 de ani, cu diagnosticul de tetrapareză spastică pe fond de paralizie cerebrală pus Alexandrei, fiica familiei Popa. Alexandra a început recuperarea în jurul vârstei de 4 luni, micuța fiind internată în mari centre de recuperare din țară și străinătate. Acum aproape 14 ani, mama Alexandrei a mers cu ea în Austria la un program de recuperare asistată de robot, care a dat rezultate foarte bune. Acolo i-a venit ideea de a le oferi această șansă și copiilor din România. 

Astfel, în 2014, familia Popa s-a decis să înfiinţeze un centru de recuperare neuromotorie în Aiud, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale. Organizația și-a început activitatea în locuinţa familiei, unde a fost amenajată o sală de 24 mp în care au fost amplasate aparatele achiziționate de-a lungul anilor pentru tratamentele Alexandrei. Astăzi, centrele de recuperare funcționează în locații amenajate la standardele de calitate specifice centrelor de zi.

În prezent, asociația oferă, inclusiv prin parteneriate cu alte organizații și furnizori, servicii medicale (recuperare, medicină fizică și balneologie, psihiatrie, diabetologie, nutriție și boli metabolice, evaluare și consiliere psihologică etc.), servicii pentru copii și adulți cu dizabilități, servicii sociale, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și vârstnici dependenți, servicii primare precum cantină socială, cazare și asistență în locuințe maxim protejate etc.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.