(CU)DREPTUL LA CUVANT este un „serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)
Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje „la liber” despre ţara în care trăim.
Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!
Pentru prima ediţie a acestui serial de articole am invitat un prieten al RomaniaPozitiva, Mihai Musat. Mulţumim Mihai!
La citire plăcută!
RomaniaPozitiva
Supravieţuim sau Construim?
Articol scris de Mihail Musat, iniţiatorul LumeBuna.ro şi autor al cărţii „Eu cine sunt?”, 13 august 2009
Ne întrebăm zi de zi cum se face că orice sistem politic sau orice partid este la guvernare, lucrurile nu par să meargă bine…de aproape 20 de ani. Ne minunăm cum, pe zi ce trece, educaţia oferită de şcoli şi facultăţi, nu mai reprezintă o formă de pregătire care să asigure un loc de muncă tinerilor absolvenţi.
Auzim despre criză (TV, Radio, Presa scrisă şi toţi cei din jur) şi cum totul merge din ce în ce mai prost, însă pe zi ce trece mai apare câte un restaurant sau bar a cărui terasă este plină de oameni. Ne uităm în jur şi vedem că, deşi oamenii au salarii din ce în ce mai mari, din ce în ce mai mulţi au maşini, se îmbracă din ce în ce mai bine, totuşi fericirea de pe chipurile lor lipseşte aproape cu desăvârşire.
Simţim, în mare majoritate a locurilor în care mergem şi oamenii cu care interacţionăm, că deşi putem să comunicăm din ce în ce mai uşor în ziua de azi (telefoane mobile, internet, video conferinţe), că lumea se înţelege din ce în ce mai greu şi că parcă mai totul este dominat de lipsa de încredere.
Oare este pentru că în România are loc, din ce în ce mai intens, o distanţare a păturilor sociale, în loc de o apropiere? O apropiere care de fapt este, în societăţile dezvoltate, un barometru al fericirii.
Oare este pentru că în România, sunt cultivate din ce în ce mai mult valori sociale şi materiale în detrimentul valorilor umane? Valori umane care asigură un grad ridicat de încredere şi bunăstare la nivelul comunităţii.
Şi oare sunt doar eu care văd aceste lucruri sau fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare, percepe aceste realităţi? Iar dacă le vedem, ce alegem să facem?
Da, ce alegem să facem, mai ales având în vedere frumuseţea acestei ţări şi a oamenilor ei?
În România încă este uşor, comparativ cu multe ţări vest Europene, să faci autostopul şi chiar să te ia cineva şi pentru sute de kilometri, fie că este zi sau noapte. România, după ani şi ani, îşi păstrează tradiţia de a avea medaliaţi la Olimpiadele Internaţionale pentru liceeni, şi asta la un număr respectabil de discipline. Deşi poate nu este aşa uşor de sesizat, în România se întorc oameni valoroşi care au studiat în străinătate sau chiar au lucrat acolo pentru o perioadă bună de timp în companii cu renume sau au şi predat în Universităţi prestigioase.
Şi ne întreb aşadar, unde se rupe firul? De ce cumva ne limităm doar la a supravieţui. Dan Puric spunea despre români la conferinţa „Omul frumos” că noi tot timpul am ştiut să supravieţuim, şi o spunea într-un sens bun.
Eu vin şi ne întreb: Oare mai trăim vremurile în care trebuie să ne apărăm, vremurile în care să ne facem griji pentru supravieţuire sau acum este vremea să CONSTRUIM?
Mihail Musat – După 8 ani de experienţe în ONG şi multinaţionale pe domeniul trainingului şi al managementului în IT s-a decis să se dedice întru totul viselor sale de a îi ajuta pe cei din jur. Face asta în prezent prin site-ul LumeBuna.ro, un proiect de coaching colectiv WhichWay.ro, cartea “Eu cine sunt?”, blogul personal şi activităţi de life-coaching cu tineri studenţi sau liceeni. Mai multe detalii despre el puteţi să aflaţi de aici.
9 comentarii
Foarte fain cum ai incheiat articolul Mihail. E cu adevarat o intrebare foarte buna pentru noi toti. Cu atat mai mult cu cat noi nu stim sau nu am fost niciodata invatati sa construim.
Noi intotdeauna am stiut sa supravietuim, acest lucru nu solicita intelectul prea mult.
Da, stim sa supravietuim, dar acest lucru nu MAI este de ajuns, nu in vremurile de acum. Nu mai merge atitudinea „ne facem ca muncim”.
Articolul tau inspira la: „SA FIM INVINAGATORI” 🙂
Sa fim! 🙂
Mulţumim Mihail pentru articol! 🙂
Cu mare drag 🙂
Pingback: Supravietuim sau Construim? | Mihail Musat
Pingback: Dreptul la cuvant. Despre cum sa-mi fac datoria. - RomaniaPozitiva
Pingback: Sa ADUCA cineva SCHIMBAREA. | Mihail Musat
FRUMOS ARTICOL AI SCRIS SI MA BUCUR CA MAI EXISTA TINERI ROMANI CARE NU DORESC SA PRIVEASCA ROMANIA DOAR DIN AFARA EI.MULT SUCCES IN CONTINUARE..
Multumim Aura pentru feedback!
Mihail (autorul articolului) o sa fie incantat!