British Council in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi organizeaza in Romania proiectul international „Active Citizens”, pentru educarea tinerilor in domeniul cetateniei active. Proiectul derulat de cei doi parteneri vizeaza responsabilizarea tinerilor pentru a actiona in comunitatile lor, prin dezvoltarea de competente in scrierea si implementarea de proiecte in folosul comunitatii. Proiectul se desfasoara la nivel national, in 63 de cluburi de initiaitva comunitara pentru tineri IMPACT, din sase judete.
British Council Romania a selectat ca parteneri Fundatia Noi Orizonturi, pentru a implementa proiectul Active Citizens in randul tinerilor, si Fundatia Policy Center for Roma and Minorities, pentru dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor de cetatenie activa in randul comunitatii de rromi.
„Active Citizens” isi propune sa aduca in comunitatile din Romania experienta Marii Britanii si a altor tari in domeniul cetateniei active. Conceptul de „cetatenie activa” promovat de British Council se refera la participarea in mod activ a membrilor unei colectivitati la viata comunitatii lor, simtindu-se astfel mai responsabilizati sa intervina in problemele care o afecteaza.
In Romania, British Council a ales sase judete in care implementeaza acest proiect impreuna cu Fundatia Noi Orizonturi: Cluj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Neamt si Timis. Astfel, peste 1000 de tineri din peste 60 de cluburi IMPACT vor avea posibilitatea sa scrie si sa implementeze proiecte de interes pentru comunitatile din care fac parte.
„Ne dorim foarte mult ca tinerii sa inteleaga ce inseamna cetatenia activa si sa participe intens la viata comunitatilor din care provin. Prin acest proiect incercam sa combinam elementele teoretice cu cele practice si, in plus, sa le oferim atat tinerilor cat si ONG-urilor partenere posibilitatea de a se conecta la realitatile altei tari, cu o traditie recunoscuta in domeniul cetateniei active, cum este Marea Britanie”, declara Alina Constantinescu, Manager proiect Active Citizens, British Council Romania.
Proiectul derulat de British Council si Fundatia Noi Orizonturi se desfasoara pe mai multe componente: o parte teoretica ce s-a concretizat printr-o succesiune de seminarii, o activitate practica reprezentata prin competitia de proiecte in folosul comunitatii si o componenta internationala care se refera la schimbul de experienta intre comunitatile din Romania si cele din Marea Britanie.
In urma cursurilor de pregatire, tinerii participanti din cluburile IMPACT au invatat cum se scrie un proiect in beneficiul comunitatii si sunt asteptati sa depuna pana pe 1 februarie propunerile lor de proiecte in cadrul competitiei nationale. Cele mai bune proiecte vor primi sprijin din partea British Council pentru a fi concretizate.
„Active Citizens ofera tinerilor din cluburile de initiativa comunitara IMPACT posibilitatea de a pune in practica abilitatile si competentele dobandite in cadrul Programului IMPACT si cunostintele de cetatenie activa obtinute in cadrul acestui proiect”, declara Maria Neagu, Director Program IMPACT, Fundatia Noi Orizonturi. „Speram sa avem un numar cat mai mare de proiecte inscrise in competitie, proiecte care sa contribuie in mod real la imbunatatirea comunitatii si sa arate ca tinerii pot fi orientati spre rezolvarea de probleme, devenind adevarati agenti ai schimbării in societate”, a adaugat Maria Neagu.
Pe langa stimularea tinerilor de a se implica activ in viata comunitatii lor, „Active Citizens” incearca sa creeze retele de tineri implicati la nivel local si conectati la nivel global. In acest sens, o delegatie de tineri din Romania, participanti activi in acest proiect, va merge in Marea Britanie pentru un schimb de experienta cu reprezentanti ai unor comunitati similare. Vizita va fi reciproca, tineri din Marea Britanie urmand sa vina in Romania pentru a cunoaste mai bine si pentru a intelege mediul local.
_________________________________________________________________________________
Despre proiectul Active Citizens
Proiectul Active Citizens este unul dintre programele regionale dezvoltate de British Council. El se desfăşoară simultan în Europa de Nord (Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia), în Marea Britanie, în Europa Centrală şi de Est (Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, România), în ţările balcanice (Bosnia, Croaţia, Serbia, Kosovo, Macedonia), în ţările baltice (Estonia, Letonia) şi în ţările de la Marea Neagră (Ucraina, Armenia, Azerbaijan şi Georgia).
În fiecare dintre aceste ţări, British Council a ales ONG-uri locale, împreună cu care realizeaza activităţile din cadrul proiectului. British Council România a selectat ca parteneri Fundaţia Noi Orizonturi, pentru a implementa proiectul Active Citizens în rândul tinerilor, şi Fundatia Policy Center for Roma and Minorities, pentru dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor de cetăţenie activă în rândul comunităţii de rromi.
Despre Programul IMPACT
Programul IMPACT dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) constă în cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. IMPACT dezvoltă componenta de educaţie prin serviciu în folosul comunităţii, unul dintre domeniile principale de activitate ale FNO. Educaţia prin serviciu în folosul comunităţii este un instrument prin care tinerii învaţă să conceapă şi să pună în practică proiecte în folosul comunităţii. FNO găzduieşte o reţea de peste 160 de cluburi de iniţiativă comunitară IMPACT la nivel naţional. În prezent, reţeua cluburilor IMPACT are peste 3600 de tineri membri activi (copii şi tineri cu vârsta între 12 şi 18-19 ani ), alături de 524 de lideri voluntari (profesori, studenţi, preoţi, asistenţi sociali).
British Council este organizatia internationala a Marii Britanii pentru relatii culturale si educationale care ofera oamenilor de pretutindeni o deschidere catre creativitatea si realizarile britanice si stabileste relatii durabile intre Marea Britanie si alte tari. Activitatea sa este axata in special pe domeniile educatie, limba engleza si arta. British Council este o organizatie apolitica ce se bucura de o stransa colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informatii despre activitatea British Council in Romania, vizitati: www.britishcouncil.ro.
Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe naţionale de educaţie nonformală adresate tinerilor: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar anul acesta la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitati: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.