Drepturile omului, vocea minorităților, lupta anti-corupție, egalitatea de gen, statul de drept, situația din sistemul public de sănătate și educație au fost subiecte acoperite neobosit de redacția Libertatea, inclusiv de Cătălin Tolontan și de colegele sale, Iulia Roșu și Camelia Stan. În ciuda performanței redacției de a pune interesul public pe primul loc și de a servi cetățenii, dând substanță dreptului nostru la informare, grupul Ringier a decis îndepărtarea acestora de la conducerea echipei editoriale a Libertatea și reducerea personalului redacției.
Organizațiile societății civile semnatare ale acestei scrisori deschise atrag atenția asupra pericolului destructurării unei publicații care a adus la lumină investigații despre abuzuri sistemice, corupție și marginalizarea persoanelor vulnerabile, care a creat un spațiu sigur pentru informare corectă pe teme sensibile. Pentru ca organizațiile societății civile să poată contribui la apărarea drepturilor individuale și colective, la buna guvernare, la bunul mers al societății, avem nevoie de media funcționale, cu o agendă editorială stabilită în funcție de interesul public.
Suntem solidari cu echipa Libertatea și ne îngrijorează ingerințele din afara sferei jurnalismului în stabilirea politicii editoriale a cotidianului. Libertatea jurnaliștilor de a prioritiza subiectele de interes public și de a scrie critic despre toate temele care privesc bunăstarea cetățenilor, inclusiv lobby-ul industriei jocurilor de noroc și dependența de jocuri de noroc, este fundamentală pentru funcționarea mass-media în rolul esențial pe care îl joacă într-o democrație funcțională, cel de-a patra putere în stat.
Anul 2024 este un an electoral cu cel puțin patru runde de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În baza experiențelor anterioare, activitatea redacției Libertatea este esențială în a informa cetățenii asupra tuturor subiectelor sensibile din perioada electorală. Absența jurnalismului incisiv creează condiții pentru creșterea iliberalismului, a discursului extremist și discriminatoriu și lasă drum deschis pentru perpetuarea corupției și încălcarea statului de drept.
Într-un stat care, după 33 de ani de la Revoluție, încă își bandajează rănile totalitarismului – abuzul din spatele ușilor închise, secretomania, presa controlată politic sau de alte grupuri de interese – îndepărtarea din redacția Libertatea a unor jurnaliști care au dovedit integritate și au scos la lumină subiecte incomode pentru grupuri cu putere politică sau economică plasează din nou publicul în postura de perdant. Prin această acțiune, libertatea presei din România este din nou atacată, iar publicul este din nou păgubit prin limitarea accesului la investigațiile uneia dintre cele mai performante echipe de jurnaliști din România.
Ne exprimăm solidaritatea cu echipa Libertatea și îi asigurăm că le vom fi alături în activitățile pe care vor alege să le întreprindă pentru a menține mai departe jurnalismul independent.