VIDEO. Discuții dupa debate @ Vorbitor 4, cel mai recent al podcastului cu și despre alumni ai mișcării de debate din România

0

Iată și episodul 2 din Vorbitor 4, Discuții dupa debate – cel mai recent al podcastului cu și despre alumni ai mișcării de debate din România.

În debate, mai ales la liceu, nu există un Vorbitor 4. L-am inventat noi acum: Vorbitor 4 e ‘naratorul’, vorbitorul care are o perspectivă peste timp, opiniile și argumentele „de după debate”.

Ca acelea pe care le-ați ascultat de la alumnii invitați în primul episod și de care ne putem bucura și în acesta împreună cu Ruxandra Cîrciu și George Maxim.

Ruxandra e economist și e specializată în Management si Marketing International.

Motto-ul ei favorit este ‘I’m possible’. Spune despre ea ca a început de jos, a crescut organic și continuă procesul de învățare pentru că îi place și pentru că apreciează mult-mult oamenii care împărtășesc din bunele lor practici.

În prezent este managerul unei clinici medicale, și spune „iubesc efectiv ceea ce fac, urăsc doar efectele ce rezidă în oboseala cronica și insomnie”.

Ruxandra a fost debateriță între 2010-2013 în Club Central la Liceul Coșbuc din București. I-a avut ca instructori pe Radu Țigănaș și Flavia Negoescu. În general a jucat în formatul World Schools și a ajuns în 2010 în finala de boboci a turneului de la Ploiești.

George ne-a dat o descriere pe puncte:

1) Actualmente corporat(r)ist, spune el, de peste 10 ani, în zona de vânzări (retail, business to business, export).

2) A avut ocazia să facă masterul în Danemarca (Technology Based Business Development) și Suedia.

3) Anterior a fost antreprenor și organizator de târguri.

4) Deși are diploma de Inginer în Electronică și Telecomunicații, nu a lucrat în domeniu.

Spune că numitorul comun între punctele 1-2-3 ar fi tocmai debate-ul care l-a ajutat să progreseze (și încă îl ajută).

George a făcut debate între 2000 și 2004 la elevi la Iași în CDAIS. I-a avut ca instructori pe regretatul Viorel Murariu si pe Genoveva Cerchez. Își amintește că a câștigat 2 turnee regionale de Parli (in 2005 si 2007).

Dacă îți place inițiativa noastră:

> dă join la grupul alumnilor ARDOR pe Facebook și LinkedIn

> completează formularul de pe pagina Alumni ARDOR pe siteul nostru

> dă mai departe episodul ăsta, să afle și alții că suntem în căutare de alumni ARDOR.

Nu în ultimul rând, dacă ai beneficiat de lucrurile pe care le-am făcut de-a lungul timpului în ARDOR, ne poți oricând susține cu o donație să facem treabă bună și mai departe: https://ardor.org.ro/doneaza/

Echipa de producție:

Motion Graphics by Alexandra Sasha Balan

[Website: www.SashaAnimates.com; Instagram: @sasha_animates; LinkedIn: https://bit.ly/3YNY3bc]

Inregistrare & Editare Audio-Video: Saga Space [https://sagaspace.ro/]

Sunet: Benjamin Tissot – Journey of Life

Producător: Augustina Vasile

Despre autor

avatar

Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) s-a format din dorința de a stimula cultura dialogului argumentat în România și a crește numărul cetățenilor implicați în viața civică, cu ajutorul dezbaterilor academice. Cu o structură federativă (alcătuită din 6 asociații regionale ce acoperă geografic toate regiunile țării) ARDOR gestionează 5 programe de educație prin dezbateri: a) în cadrul programului pentru elevi gestionează peste 100 de cluburi de dezbateri pe teritoriul țării (atât în orașe mari, cât și în cele mici) și sprijină peste 200 de instructori voluntari (profesori și studenți) care lucrează cu peste 1600 de elevi beneficiari; b) în cadrul programului de studenți, sprijinim 4 cluburi universitare și 100 de studenți anual; c) în cadrul programului pentru profesori, investim în formarea a peste 500 de profesori anual, ce duc pedagogia deliberativă la clasă, la materiile lor, la peste 20.000 de elevi; d) de 15 ani ARDOR selectează și antrenează Echipa Națională de Dezbateri a României ce participă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi; e) prin programul DialogON (www.dialogon.ro) ducem dezbaterile și către profesioniști, prin cursuri de argumentare pentru mediul de business. Ne putem mândri cu un impact pozitiv considerabil: prin folosirea metodelor deliberative la clasă, prin predarea opționalului acreditat „Dezbateri, Oratorie și Retorică”, prin contribuția la introducerea eseului argumentativ ca probă la Bacalaureat etc reușim să influențăm deprinderea de către tineri a unor abilități fundamentale noilor generații, însă prea puțin dezvoltate în școală (gândire critică, capacitatea de a structura datele primite, persuasiune, acceptarea punctelor de vedere diferite, argumentare, persuasiune). Mai multe informații pe https://ardor.org.ro/

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.