Elevii de liceu pasionați de lectură se pot înscrie în proiectul „Colecția de Valori” desfășurat de Școala de Valori 

0
  • Proiectul se adresează elevilor pasionați de lectură din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

  • Participanții vor beneficia de un atelier de competențe digitale și de patru ateliere de lectură 

  • „Colecția de Valori” va dezvolta competențe de gândire critică, dezvoltarea vocabularului, interpretare de texte, cu impact asupra analfabetismului funcțional. 

Școala de Valori îi așteaptă pe toți elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a care sunt pasionați de lectură să se înscrie în proiectul „Colecția de Valori”. Prin acest proiect ne propunem să stimulăm pasiunea pentru lectură și cărți mai cu seamă în rândul tinerilor. Înscrierile pentru „Colecția de Valori” sunt deschise la nivel național. 

Proiectul care se va desfășura până la finalul lunii iunie va cuprinde un atelier de competențe digitale, în care participanții își vor lărgii cunoștințele despre Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Canva, în acest fel, ei vor reuși să facă o fișă de lectură în format digital, iar la final vor face parte din Jurnalul de lectură al proiectului. Tinerii vor avea posibilitatea să urmeze 4 ateliere de lectură, care se vor desfășura în grupe, și vor cunoaște personalități din lumea literaturii, deoarece prin proiect ne dorim să promovăm lectura și să creștem accesul al operele literare românești și universale. Totodată, participanții vor primi cărți pentru a-și susține pasiunea pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea operelor literare, dar și pentru a-și îmbogăți biblioteca personală. Toate activitățile se desfășoară online. 

Elena Vasilică este vicepreședinte Școala de Valori și explică de ce este o oportunitate proiectul „Colecția de Valori” pentru tinerii pasionați de lectură. La baza proiectului stau datele din realitatea cotidiană

Studiile arată că, în România, avem un apetit foarte redus pentru consumul de literatură – doar 2.8% dintre români citesc mai mult de o carte pe lună, iar 1 din 5 români nu a citit niciodată o carte. „Colecția de Valori” își propune să adreseze acest subiect în cadrul atelierelor de lectură, în care tinerii alături de trainerii asociației Școala de Valori vor citi cărțile recomandate, vor analiza texte și vor discuta despre experiența avută. Ne propunem să avem impact asupra analfabetismului funcțional prin stimularea interesului adolescenților pentru lectura, interpretare de texte, activare gândirii logice și exprimarea gândurilor prin exersarea vocabularului”.

Lectura poate să fie o investiție pe termen lung pe care să o mijlocească părinții, profesorii și prietenii. Așadar, „Colecția de Valori” îi poate ajuta pe tineri să iasă din tipare, să fie creatorii propriilor drumuri și să abordeze viziuni pentru schimbarea societății în care trăiesc. Ei vor ști, cu ajutorul proiectului, cum să-și argumenteze ideile, să caute sprijin solid și să conștientizeze necesitatea dezvoltării pasiunii pentru lectură și în rândul altor tineri. Astfel, grupurile de lectură din cadrul proiectului pot deveni adevărate incubatoare de idei, care să susțină transformările din comunitate necesare pentru a ajunge la viața pe care și-o doresc. 

Pentru înscrierea în proiect este nevoie ca tinerii pasionați de lectură să completeze următorul formular: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdJqPC6qQlS__ut8ggIcdixbvPU9YGLBDpaZfi1_hCISgbJQ/viewform.  Mai multe informații despre „Colecția de Valori” sunt și pe pagina de site a proiectului: https://scoaladevalori.ro/colectia-de-valori-afcn/ .

„Colecția de Valori” este un proiect implementat de Școala de Valori și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialul individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase.

În 2022, Școala de Valori a ajuns intermediul cele 2209 atelierele desfășurate la 31.599 de elevi și studenți, și la 794 de profesori. 421 de unități de învățământ au beneficiat de proiectele Școala de Valori. 

 

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.