Echipa României este vicecampioană europeană la dezbateri pentru liceeni!

0

Peste 500 de spectatori au fost prezenți și peste 1500 au urmărit live transmisiunea de pe pagina ARDOR a Finalei Campionatului de Dezbateri pentru Liceeni desfășurată, duminică 2 martie, în Aula Magna a Politehnicii București, unde echipa României s-a înfruntat în idei cu reprezentanta Sloveniei, pe moțiunea ”Ar fi în interesul Republicii Moldova să urmărească unirea cu România”. După o dezbatere strânsă, cu o decizie la limită 4-3, titlul de campioni europeni a ajuns anul acesta la Slovenia, Team Romania 2025 obținând pentru al doilea an consecutiv titlul de vicecampionă europeană.

Sursa: aici.

Gala Finală a încununat un turneu european organizat în premieră în țara noastră de către Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) și International Debate Asociation (IDEA), care a început joi 27 februarie cu vizite ale delegațiilor din străinătate la Senatul României și la Muzeul Național Cotroceni. La competiție au luat startul 34 de echipe din 22 de țări europene, iar vineri și sâmbătă au fost zile cu 6 runde de calificare, a câte 17 meciuri pe rundă, în total 102 dezbateri pe teme incitante, sociale, politice sau economice, iar duminică au fost rundele eliminatorii, optimi de finală, semifinale și Gala Finală.

Partenerii publici ai evenimentului au fost Universitatea POLITEHNICA din București, Senatul României, Muzeul Naţional Cotroceni, PROEDUS, Primăria Municipiului Bucureşti, iar cei privați: World Vision Romania, Scoala de Valori, English Kids Academy, Organizația Umanitară CONCORDIA, Camera Notarilor Publici.

Datorită implicării acestora, experiența oaspeților a fost presărată cu surprize plăcute, atât vizite la obiective reprezentative din Capitală, dar și pachete de start pentru fiecare participant cu rucsac, termos, agendă, pix, markere, plus premii consistente pentru câștigători, atât pentru cei individuali, cât și pentru echipe, inclusiv laptopuri pentru echipele finaliste, dar și ghiozdane, boxe, ceasuri, căști, pături, perne, cronometre.

Mădălin Guruianu: ”European Schools Debating Championship 2025 chiar a fost o experiență unică la doar 5 luni de când am preluat mandatul de președinte ARDOR. Mulțumesc frumos și sunt tare recunoscător să lucrez împreună cu o echipă fantastică de tineri competenți, în frunte cu Cosmin Tenie, Robert Ciugolia, Ioan Junior Ganea, Theo Simion, ajutați la această competiție de Antoaneta Luchian, Ioan Oroșanu și Ariana Maria Ciobanu, plus inimoasa echipă de voluntari!

Am fost onorați de prezența la deschiderea evenimentului a domnului Daniel David, Ministru al Educației și Cercetării în Guvernul României și a doamnei Mihaela Nabăr, director executiv World Vision și consilier onorific al Ministrului Educației și Cercetării, dar și a domnului Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al Ministrului Educației și Cercetării, la închiderea acesteia.

Mulțumiri speciale aducem și doamnei Adelina Dobra, președinta Comisiei pentru Învățământ de la Senat, care s-a întâlnit cu o parte dintre oaspeții noștri de la Europene și am putut anunța realizarea în premieră a unui turneu de dezbateri la Senatul României, la finalul acestei luni. Mulțumim tare mult partenerilor publici și privați fără de care evenimentul nu ar fi avut amploarea și recunoașterea internațională de care deja are parte, cei mai mulți dintre participanți mărturisind că am setat așteptări foarte înalte pentru viitoarele competiții internaționale.

Mulțumiri speciale se cuvin senzaționalei echipe de CA / TAB / EQ, numeroșilor arbitri internaționali, tuturor participanților din cele 22 țări europene și bineînțeles IDEA, forul tutelar mondial al dezbaterilor. Felicităm echipa Sloveniei, Campioana Europei în acest an și felicităm pe toți debaterii de top care au performațe în aceste zile la București.  Suntem recunoscători antrenorilor Naționalei, Laura Dragoi  si Robert Ciugolia, care au reușit să ducă echipa în finala, România devenind pentru a doua oară consecutiv Vicecampioana Europei la Dezbateri Academice.

Nu în ultimul rand, am fost tare încântat să putem oferi Certificate de Recunoștință la Finală pentru doi dintre președinții anteriori ai ARDOR, Emil Mesaros și Emi Beteringhe, dar și pentru doamna Simona Mazilu, reprezentanta României în WSDC de mai bine de 20 de ani.”

Despre autor

avatar

Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) s-a format din dorința de a stimula cultura dialogului argumentat în România și a crește numărul cetățenilor implicați în viața civică, cu ajutorul dezbaterilor academice. Cu o structură federativă (alcătuită din 6 asociații regionale ce acoperă geografic toate regiunile țării) ARDOR gestionează 5 programe de educație prin dezbateri: a) în cadrul programului pentru elevi gestionează peste 100 de cluburi de dezbateri pe teritoriul țării (atât în orașe mari, cât și în cele mici) și sprijină peste 200 de instructori voluntari (profesori și studenți) care lucrează cu peste 1600 de elevi beneficiari; b) în cadrul programului de studenți, sprijinim 4 cluburi universitare și 100 de studenți anual; c) în cadrul programului pentru profesori, investim în formarea a peste 500 de profesori anual, ce duc pedagogia deliberativă la clasă, la materiile lor, la peste 20.000 de elevi; d) de 15 ani ARDOR selectează și antrenează Echipa Națională de Dezbateri a României ce participă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi; e) prin programul DialogON (www.dialogon.ro) ducem dezbaterile și către profesioniști, prin cursuri de argumentare pentru mediul de business. Ne putem mândri cu un impact pozitiv considerabil: prin folosirea metodelor deliberative la clasă, prin predarea opționalului acreditat „Dezbateri, Oratorie și Retorică”, prin contribuția la introducerea eseului argumentativ ca probă la Bacalaureat etc reușim să influențăm deprinderea de către tineri a unor abilități fundamentale noilor generații, însă prea puțin dezvoltate în școală (gândire critică, capacitatea de a structura datele primite, persuasiune, acceptarea punctelor de vedere diferite, argumentare, persuasiune). Mai multe informații pe https://ardor.org.ro/

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.