Din 1998, Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorică suplinește ceea ce școala românească tradițională face mai puțin sau deloc: îi învață pe elevi să-și argumenteze opiniile, le cultivă curajul, le arătă ce înseamnă un dialog elegant cu cineva care are o opinie diferită. Totul prin dezbateri.
Iar pentru a echipa cei mai inteligenți tineri din România cu abilitatea de a se exprima convingător, ARDOR lucrează cu profesori destupați la minte și curajoși, care cultivă vocile elevilor la orele lor de la clasă sau la clubul de debate.
Seria #PROFIL DE TRAINER ARDOR își propune să aducă în prim-plan portretele oamenilor fără de care nu am putea forma atât de mulți profesori care la rândul lor transformă dezbaterile nu numai într-o unealtă indispensabilă la clasă și în interacțiunile zilnice, ci chiar într-o pasiune pentru elevii lor.
Un membru foarte entuziast al comunității de debate ARDOR, preocupat mereu de perfecționare și un adept convins al practicării metodei dezbaterii la clasă, prof.Elena Manea reușește să inspire de fiecare dată cu optimismul dumneaei și cu hotărârea de a continua, oricât de greu ar fi. Ne-a povestit despre cum este o bucurie să dai înapoi comunității și să îi înveți pe alții, dar și că ai nevoie de un gram de răbdare și de muncă pentru a deveni din ce în ce mai bun, atât pentru tine cât și pentru cei pe care îi formezi, fie ei profesori sau elevi.
Care este prima dvs amintire legată de debate? Cum ați intrat în lumea dezbaterilor?
Sunt profesor în învățământul preuniversitar și predau la un liceu din județul Constanța, localitatea Hârșova, Limba și Literatura Română împreună cu germana și alte opționale, printre care și cel de Dezbatere, Oratorie și Retorică de aproximativ 5 ani. În mișcarea de dezbateri am ajuns în anul școlar 2009, când etapa Regionalei s-a desfășurat la Eforie. Atunci a fost primul meu contact cu concursul destul de popular astăzi, „Tinerii Dezbat”. Am participat la o formare susținută atunci de Raluca Petrescu, super entuziasmată și încântată, și de atunci am rămas fidelă mișcării de dezbateri și ARDOR-ului.
De ce ați rămas în dezbateri?
Cred că cine intră în lumea dezbaterilor și crede în anumite valori, și crede în puterea dezbaterii de a schimba vieți, cred că nu poate să mai iasă din mișcarea de dezbateri. Cumva rămâi în mișcarea de dezbateri pentru că devine o bucată din tine, o parte de a fi, devine apoi un mod de de viață și de a preda, de a livra niște lucruri, de a gestiona niște situații.
Ce v-a motivat să deveniți trainer?
Este o provocare să devii trainer, să devii formator al colegilor tăi. Este o încredere pe care mi-a acordat-o ARDOR, fără îndoială. Noi am participat la cursuri de formare și apoi la un curs de formare pentru formatori, susținut și finanțat de ARDOR. Am vrut să fiu alături de această echipă. Îmi place să lucrez cu ea, sunt serioși, urmează niște principii, oferă o formare de calitate și atunci… pare normal și pare firesc.
Ce înseamnă un instructor de dezbateri bun?
Instructorul de debate trebuie să aibă un cumul de cunoștințe vast, trebuie să aibă capacitatea de a privi o temă din mai multe perspective, dorința de a face foarte mult cu elevii – pentru că toată activitatea de la clubul de dezbateri se desfășoară în afara orelor de curs- trebuie să aibă dorința de a forma la elevi în primul rând abilități și valori conștientizând că e un formator de oameni în societate.
De ce sunt dezbaterile utile pentru profesori?
Dezbaterile sunt utile pentru profesori pentru că, așa cum și pe mine au reușit să mă scoată din zona de confort, să-mi ofere o altă perspectivă, nouă, proaspătă asupra metodei de a preda, cred că dezbaterile reușesc să facă acest lucru. Cred că mulți din profesorii care predau azi la clasă au fost formați doar pe o anumită pedagogie tradițională, formați într-o anumită optică, iar dezbaterile au reușit să ne transmită nouă, profilor, o nouă viziune de cum putem transmite cunoștințe și abilități către elevi. De acolo e marele câștig.
Cu ce sfat ați vrea să plece participanții de la cursurile dvs? Un sfat pe care să-l poată pună în practică la clasă sau la club.
La training am încercat să le explic cum am reușit eu să aplic în viața mea de zi cu zi, în activitatea mea în proiecte și ca profesor, această metodă. Ea necesită să fie aplicată cât mai mult, învățată și de elevi și de noi cât mai bine și aplicată de cât mai multe ori. Sfatul nr. 2: să lucreze cât mai mult pe argumentare și contraargumentare. Nu numai de dragul subiectelor pentru examene din viața lor, cât și pentru a-i forma ca oameni care știu să ia o decizie, știu să aleagă niște lucruri bune pentru ei. Un alt sfat pe care l-am dat este să aibă multă răbdare. Nu e un lucru care apare imediat, este o competență generală pe care ne-o formăm în timp, dar satisfacțiile pe care le am, feedback-ul pe care l-am primit de la foștii sau actualii studenți este minunat. Asta te impulsionează să faci și mai bine și mai mult și întotdeauna.
De ce sunt dezbaterile utile pentru elevi?
Dezbaterile pentru elevi sunt extrem de utile din milioane de motive. Cel mai important e că le oferă un set de valori și atitudini pentru toată viața. Formăm la clubul de dezbateri și formăm prin metoda dezbaterii fairplay-ul, formăm valori precum empatia, sinceritatea, dreptatea. Din acest motiv, dezbaterile sunt o metodă nu doar necesară, cât ar trebui să devină și obligatorie. Apoi dezbaterile sunt importante pentru cumulul de informații pe care îl oferă. Tratând anumite moțiuni, elevii sunt nevoiți să studieze anumite domenii care se conectează între ele și astfel dezbaterea academică răspunde la principiul transdisciplinarității pe care și noi vrem să-l implementăm. Dezbaterile îl înarmează pe elev cu o serie de abilități- de a construi un argument sau o contraargumentare, de a prezenta un discurs într-un mediu public- niște abilități care pot fi transferate în viața de zi cu zi. Elevul transferă ce învață la clubul de dezbateri la alte discipline, în familia sa și apoi le transferă și în societate.
Care credeți că sunt beneficiile debate-ului, în general, pe care participanții ar trebui să le conștientizeze și să le dea mai departe?
Am reușit cu cursanții mei să identific ce părți din activitatea lor de catedră pot să fie lucrate și cum pot să folosească această metodă. Ei trebuie să identifice un conținut pe care trebuie să-l livreze cu această metodă. Sunt foarte multe lucruri pe care le pot face la clasă prin această metodă. În partea cealaltă, dezbaterea poate deveni o metodă de învățare pentru copil, pentru elev. În loc să stea să lectureze un material sec, avem o etapă de cercetare, de documentare, de susținere, de structurare a materialului, ceea ce o face o metodă foarte bună de învățat, pentru orice disciplină. Dezbaterea poate fi văzută de asemenea și ca o metodă de evaluare. Au avut de citit, au avut de prezentat, apoi, eu ca profesor pot să îi evaluez sub această formă. Îi pun să dezbată și pe un anumit grafic, cu un anumit punctaj, pot să le dau note. Dezbaterea este o metodă de predare pentru profesor, de învățare pentru elev și de evaluare pentru ambii, având în vedere că feedback-ul apare foarte repede, atfel, învățarea se transformă foarte repede în ceva pozitiv și dinamic.
Ajută-ne să facem și mai bine, pentru și mai mulți tineri. Alătură-te comunității noastre de donatori recurenți ai ARDOR, pentru a putea mobiliza educația prin debate. Donează 10 euro pe lună!