Cursul S.I.P.D.O.D.O.R. are ca scop familiarizarea cadrelor didactice cu elementele de bază ale dezbaterilor (argumentare, contra-argumentare, discurs) și folosirea acestor metode în predarea la clasă (indiferent de materie) sau în predarea cursului opțional de dezbateri.
Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorica (ARDOR), propune debate-ul ca metodă de predare la clasă, ca parte dintr-un set mai larg de tehnici pedagogice deliberative. Unele dintre motivele pentru care profesorii apreciază aceste metode sunt capacitatea de a intra în profunzimea unor teme dificil de înțeles și aprofundat și posbilitatea de a-i antrena și încuraja pe elevi sa își exprime părerile și de a forma și a exersa un reflex argumentativ.
Acreditat încă din anul 2016, S.I.P.D.O.D.O.R. se bazează pe o echipă de 24 de formatori și 40 de locații acreditate în peste 14 județe din toată țara, însă anul acesta se desfășoară în mediul online prin intermediul platformei de teleconferințe – Google Classroom.
Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a cursului S.I.P.D.O.D.O.R. sunt încă deschise, iar dacă vă întrebați ”de ce dezbateri?” și ”la ce m-ar putea ajuta?”, vă invităm să citiți răspunsul pe scurt mai jos și apoi interviul integral cu formatorul grupei de toamnă și unul dintre #multiplicatoriidebine ARDOR, Emil Lazăr.
„Cum te-ai întâlnit cu dezbaterile și cu ARDOR? Ce te-a atras ?
Poate pasiunea pentru nonformal și dorința de altfel în educație, interesul ca demersul meu didactic sa fie motivant pentru elevi.
Cum ți-a schimbat debate-ul viziunea și activitatea la clasă?
Schimbarea e un proces. Presupune timp și constanță. Am descoperit și înțeles valoarea analizei, a argumentului structurat, a comunicării argumentate. A preda e un act de comunicare, iar înțelegerea și învățarea trebuie realizate structurat, argumentat și prin convingerea legată de utilitatea a ceea ce ajungi să cunoști. Este ceea ce am transmis elevilor și studenților mei, cadrelor didactice formate.
Cum ajută debate-ul elevii? Ce schimbări vezi la ei? Dar societatea în ansamblu?
Ca proces, elevii cu care am lucrat în contextul debate-ului s-au dezvoltat personal prin practicarea abilităților de analiză a informației, prin înțelegerea valorii argumentelor majore, dincolo de cele minore. Ca schimbare comportamentală, aceștia s-au dovedit mai siguri pe ei, au pus în relație ceea ce știau cu noul presupus de ceea ce le predam, au relaționat mai bine, pozitiv, echilibrat.”
Informații practice despre cursul S.I.P.D.O.D.O.R.:
Perioada de desfășurare: 15 octombrie – 14 noiembrie 2021
TERMEN LIMITĂ ÎNSCRIERI: Marți, 12 octombrie 2021, ora 20:00
Înscrieri: AICI
Durata cursului: 40 de ore. Prezența obligatorie în proporție de 80%.
Cursul se va desfășura în mediul online, pe platforma Google Classroom, în principal în zilele de weekend (vineri, sâmbătă și duminică). O sesiune de curs va dura aproximativ 4 ore (pe zi). În total vor fi ?2 ???? de curs. Durata programului de formare este de ?? ?? ??? (sincron, asincron).
Cursul are 10 credite profesionale transferabile (CTP). La finalizarea cu succes a programului de formare veți primi un atestat de formare continuă eliberat de către Ministerul Educației și Cercetării.
Taxă înscriere: 280 RON / participant
Informații despre curs și testimoniale: https://dialogon.ro/pentru-profesori/
Cine ține cursul
Formatorul acestui curs este dl. Emil Lazăr, lector universitar doctor în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității din Craiova, instructor și arbitru de debate, formator ARDOR, cu peste 10 ani experiență în sfera dezbaterilor academice.
Până în prezent, cursul S.I.P.D.O.D.O.R. are peste 800 de absolvenți (cadre didactice din mediul preuniversitar) cărora ARDOR le-a oferit uneltele necesare pentru utilizarea debate-ului la clasă, dar și pentru predarea opționalului Dezbatere, Oratorie și Retorică.