București, 31 martie 2025 — Fundația Progress recrutează cursanți pentru cursuri gratuite de instruire în domeniul IA (inteligență artificială), destinate lucrătorilor din serviciul public al bibliotecilor din România.
Fundația Progress oferă acest training datorită sprijinului primit de la CPI – Centre for Public Impact, ca parte a Google.org AI Opportunity Fund: Europe. Inițiativa își propune să împuternicească comunitățile europene defavorizate, oferindu-le instruire de înaltă calitate în domeniul IA, care să le sporească șansele de angajare și să deschidă noi oportunități de carieră. Cursanții vor avea acces la un training extins și personalizat, bazat pe cursuri fundamentale de IA concepute de Google și partenerii externi.
Proiectul Fundației Progress numit ”AI Oportunități la Bibliotecă” finanțat de CPI Foundation cu sprijinul Google.org AI Opportunity Fund se va desfășura pe parcursul a doi ani, 2025 si 2026, incluzând în fiecare an câte 10 județe. Scopul acțiunilor proiectului este instruirea bibliotecarilor pentru dobândirea și dezvoltarea competențelor de lucru ale acestora cu inteligența artificială, astfel încât să devină mai bine pregătiți pentru evoluțiile tehnologice din viitorul apropiat atunci când vor colabora cu publicul din comunitatea locală și să valorifice cât mai eficient instrumentele TIC și IA în activitatea lor în sprijinul cetățenilor.
Astfel, grupul țintă al proiectului este format din aproximativ 180 de bibliotecari, aparținând preponderent zonelor vulnerabile din punct de vedere al competențelor TIC. Județele în care proiectul nostru se desfășoară anul acesta sunt: Neamț, Sălaj, Bihor, Dâmbovița, Mureș, Prahova, Cluj, Tulcea, Argeș.
Ca modalitate de lucru în recrutarea bibliotecarilor participanți, eligibili din toată țara, Fundația Progress a ales să lucreze cu bibliotecile județene, cu care are o strânsă și îndelungată colaborare, acestea la rândul lor realizând selecția bibliotecarilor din mediul rural sau urban din județul pe care îl coordonează.
„Aceste cursuri vor oferi bibliotecarilor abilități vitale de lucru cu inteligența artificială, ajutându-i să o poată integra în domeniul lor de activitate pentru creșterea eficienței, îmbunătățirea deciziilor, posibilitatea de a rezolva probleme complexe, inovație și dezvoltare.
Suntem încântați să facilităm prezența la aceste cursuri bibliotecarilor din România. Vom ajuta astfel la reducerea decalajului în ceea ce privește competențele digitale și la creșterea încrederii în rezultatele generate de tehnologie pentru activitățile noastre zilnice.” a spus Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.