40 de elevi și 30 de profesori de la Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă au beneficiat de ateliere de dezvoltare personală și consiliere vocațională în cadrul proiectului Viitor Energetic

0

Școala de Valori, cu susținerea Societății Naționale Nuclearelectrica SA, a desfășurat proiectul Viitor Energetic, la Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă. Prin platforma de proiecte de responsabilitate socială “Nucleu de bine”, Nuclearelectrica contribuie la dezvoltarea durabilă a României. În 2022, până în prezent, compania a sprijinit deja peste 50 de proiecte, cu 9,2 milioane de lei, proiecte care vor impacta peste 5 milioane de persoane, prin platforma „Nucleu de Bine”.

Din octombrie până în decembrie, 40 de elevi de clasa a XI-a și-au făcut un plan de carieră, iar cei 30 de profesori care au participat la proiect s-au pregătit pentru a face față nevoilor și cerințelor de învățare ale elevilor. Mai exact, proiectul a pus accent pe dezvoltarea personală și consilierea vocațională a tinerilor și dezvoltarea profesională a profesorilor, pentru a putea să răspundă nevoilor elevilor care vor o carieră în domeniul tehnic. Consilierea în carieră îi ajută pe copii să construiască baza unui traseu educațional și profesional care să-i pună în valoare și să le asigure viața pe care și-o doresc. În acest proces, profesorii au un rol important, pentru că odată ce conștientizează nevoile de perfecționare ale elevilor și necesitatea autonomiei în învățare, creează pârghiile necesare oricărei meserii.

Timp de 3 luni, elevii și profesorii participanți au parcurs câte 3 ateliere educaționale. Cele 3 ateliere dedicate elevilor se bazează pe educația centrată pe valori, dezvoltarea personală și orientarea și consilierea vocațională. Elevii au parcurs atelierele de Valori personale, Choice și Play4Skills. Profesorii au participat și ei la 3 ateliere de dezvoltare profesională, precum Play Skills, Learn4Skills și Teach4Skills.

Cristian Dumitru, account manager Viitor Energetic, Școala de Valori, consideră că proiectul i-a ajutat pe elevi să-și pună la punct un plan de carieră. Astfel, tinerii și-au consolidat încrederea și și-au crescut motivația. „După participarea în proiectul Viitor Energetic, elevii vor putea lua decizii cu impact pozitiv asupra viitorului educațional și profesional. Totodată, se vor putea adapta schimbărilor de pe piața muncii, timp în care profesorii vor crea contextul pentru ca elevii să-și manifeste dorința de dezvoltare, să pună cap la cap cunoștințele și să aibă o viziunea asupra a ce înseamnă viitorul care îi așteaptă. Este nevoie de muncă, de determinare de ambele părți – profesori și elevi – ca rezultatul să fie o viață împlinită.”

Alături de Școala de Valori în acest proiect este Societatea Națională Nuclearelectrica SA.

În cadrul proiectului a avut loc două evenimente, în cadrul celui organizat pentru lansarea proiectului, din proiect, cei 40 de elevi și 30 de profesori au aflat care va fi parcursul educațional pentru cele 3 luni de ateliere. În timp de reprezentanții Societății Naționale Nuclearelectrica SA: Ceaon Cătălin Marin și Șerban Ion Alexandru, le-au prezentat tinerilor oportunitățile de carieră, dar și poveștile lor de viață. Ceoan Cătălin Marina, Operator Nuclear în pregătire Unitatea 1, le-a dat elevilor sfaturi despre carieră în domeniul tehnic. Le-a povestit despre experiența sa în cadrul Centralei de la Cernavodă. Șerban Ion Alexandru, Inginer Operare CNE, la Serviciul Coordonare Programe Pregătire, i-a încurajat pe elevi să-și urmeze visurile și să aibă încredere.

În cadrul evenimentului de la finalul proiectului, elevii au prezentat beneficiile aduse de proiect. Aceștia au înțeles că valorile le ghidează comportamentului și determină ceea ce sunt, de asemenea au deprins abilități de a lucra în echipă și de a lua cea mai bună decizie pentru traseul lor profesional. Toate abilitățile dezvoltate au fost deprinse în timpul atelierelor prin joc, învățare dinamică și interacțiune. Teodora Daniel Odagiu, este elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă: „Eu am învățat la atelierele de la Școala de Valori despre valorile mele, care sunt cele mai importante, despre lucrul în echipă și despre alegerile pe care trebuie să le facem în viață. Cel mai mult mi-au plăcut jocurile și faptul că am lucrat în echipe, împreună cu colegii mei, acest lucru cred că o să mă ajute mult în viitor. Mulțumesc Școlii de Valori pentru lucrurile care ne-au învățat și pe care o să le folosim în viață.”

Prin intermediul atelierelor, profesorii au înțeles importanța educației și a valorilor în parcursul educațional și profesional al elevilor, dar și de ce competențe au nevoie elevii lor pentru a avea jobul la care visează.Victorița Encică este profesoară de limba română și consilier de imagine și a participat la ateliere din proiect: „Proiectul „Viitor energetic”, parte a programului „Adoptă un liceu”, înființat de Școala de Valori, prin cele trei ateliere de dezvoltare profesională adresate nouă, cadrelor didactice ale Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, cu sprijinul Societății Naționale Nuclearelectrica, ne-a întărit impresia că suntem în continuare o echipă unică și importantă în comunitate. Succesul atelierelor „Play4Skills”, „Learn4Skills” și „Teach4Skills” provine deopotrivă din forța, energia și inteligența emoțională specifice trainerilor, cât și din relevanța conținuturilor utilizate. Cel mai mult ne-a impresionat însă capacitatea trainerilor de a crea o atmosferă caldă, deschisă și favorabilă pentru învățarea de tip lifelong learning, oferindu-ne totodată un real sprijin prin resursele cu o deosebită aplicabilitate la orele de consiliere și orientare – Career Bus”.

Despre Școala de Valori

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialului individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase.

Școala de Valori a ajuns prin intermediul proiectelor la peste 114.794 de elevi și studenți și 10.908 de profesori și în 5.916  de școli.

Despre Societatea Națională Nuclearelectrica SA

Societatea Națională Nuclearelectrica SA este singurul producător de energie electrică din sursă nucleara din România. Compania este angajată să contribuie la securitatea energetică a țării noastre prin livrarea de energie curată, în bandă, stabilă și accesibilă. De peste 25 de ani, Nuclearelectrica operează la standard de excelență și securitate nucleară una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume.

De la punerea în funcțiune a Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă au fost produse 207 milioane MWh energie curată și s-a evitat astfel eliberarea în atmosferă a 195 milioane tone CO2.

 

 

 

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.