Descoperă Manualul KineDok. Cum să pregătești un spațiu de proiecție

0

KineDok, programul european care promovează documentare creative în spații alternative, a sărbătorit în 2024 zece ani de existență. Sunt 10 ani în care am călătorit în toată România și am descoperit comunități mari și mici; 10 ani care ne-au întărit convingerea că filmul documentar și dialogul cultural pot contribui la formarea acestor comunități.

În 2024 ne-am bucurat de fiecare dintre cele 135 de proiecții și evenimente KineDok care au avut loc în 31 de spații alternative din 18 orașe, totalizând peste 3.332 de spectatori, la care se adaugă și proiecțiile cu documentare din catalogul KineDok din cadrul proiectului Documentare la bibliotecă.

Publicul a fost, ca întotdeauna, dornic să participe activ la discuțiile care îmbogățesc experiența vizionării. Vrem să le mulțumim cu această ocazie tuturor invitaților care ni s-au alăturat – regizori, producători și alți membri ai echipelor filmelor, dar și specialiști din diverse domenii. Dar anul acesta publicul ne-a arătat că își dorește și altfel de experiențe imersive: în luna noiembrie am organizat în Brașov prima expoziție de filme VR din cadrul programului, care s-a desfășurat sold out.

Pe lângă toate acestea, cu ocazia ediției aniversare am lansat Manualul de bune practici KineDok – Cum să pregătești un spațiu de proiecție, un ghid în 10 capitole destinat managerilor culturali, pasionaților de documentar, celor interesați să organizeze proiecții de film, să se alăture programului KineDok sau să pornească un cineclub. Printre întrebările la care își propune să răspundă ghidul se numără: Care sunt pașii necesari în pregătirea unei proiecții într-un spațiu alternativ? Care sunt tipurile de public? Care sunt provocările tehnice? Cum se selectează filmele? Ce discuții pot fi construite în jurul acestora?

Puteți explora în întregime manualul pe website-ul KineDok, iar descrieri detaliate ale fiecărui capitol sunt disponibile mai jos. Manualul este redactat de organizatorii naționali KineDok, dar și de regizori și producători de film documentar, și pornește de la interviuri și studii de caz realizate cu organizatori locali KineDok, care au povestit cu generozitate despre experiența lor, niciodată ușoară, de a gestiona spații culturale independente. Vă invităm să-l răsfoiți!

Vă reamintim că filmele din catalogul curent pot fi proiectate până în aprilie anul acesta, iar dacă manualul vă inspiră să organizați proiecții de film documentar și vreți să vă alăturați programului, ne puteți scrie la kinedok@oneworld.ro.

Iar dacă KineDok nu ajunge fizic în orașul vostru, avem și proiecții online: următorul film care va fi disponibil online gratuit pe tot teritoriul țării, între 23 – 28 ianuarie, este documentarul croat Snajka: Jurnalul așteptărilor, de Tea Vidović Dalipi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.