9 aprilie-OFFline civic: Invitație dezbatere „Tik Tok în campania electorală. Îl închidem sau insistăm pentru reglementarea platformelor?”

0

Un candidat a declarat recent în spațiul public că poate ar fi bine să închidem Tik Tok cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, „atâta timp cât există riscul de a exista o influenţă statală şi non-statală”. Avem instituții responsabile pentru gestionarea dezinformării și manipulării de pe marile platforme de social media pe perioada campaniei electorale, iar platformele ar trebui să garanteze un mediu electoral corect.

Pentru a doua întâlnire de OFFline Civic, eveniment organizat de Grupul ONG-uri pentru cetățeanlansăm o nouă temă de discuție:

Tik Tok în campania electorală. Îl închidem sau insistăm pentru reglementarea platformelor?

Miercuri, 9 aprilie, de la ora 19.00 vă invităm la Cafeneaua Londohome (Strada David Praporgescu nr.31), la o nouă ediție de OFFline Civic, pentru a dezbate împreună cu Alex Ștefănescu (Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI), Mircea Toma (CNA) și Ovidiu Voicu (Centrul pentru Inovare Publică) despre ce este de făcut în cazul platformelor sociale pe parcursul perioadei electorale, când abundă mai mult ca oricând informații false și discursuri de manipulare emise de candidați și partide politice.

Ce soluții există pentru ca marile platforme de social media să garanteze un mediu electoral corect, fără a introduce mecanisme de cenzură sau limitarea libertății de expresie?

Tik Tok este de vină pentru avântul pe care l-au luat partidele extremiste în România. Adevărat sau fals?

Tik Tok a permis interferențe străine și manipularea alegătorilor, în campania electorală pentru prezidențiale. Adevărat sau fals?

Nici Tik Tok, nici autoritățile publice nu sunt responsabile pentru încălcarea legislației românești/europene de către candidați, pe perioada campaniei electorale. Adevărat sau fals?

Platformele ar trebui să aibă proceduri clare pentru eliminarea conținutului de tip fake news sau manipulator, emis de candidați sau partide politice pe perioada campaniei electorale. Adevărat sau Fals?

Evenimentul este organizat de Grupul ONG-uri pentru Cetățean. 

*Lansăm aceste teme de dezbatere în format fizic din dorința de a crea un spațiu de întâlnire cu publicul interesat de subiecte despre drepturi civile, drepturile omului și spațiul civic din România. Totodată, ne propunem ca prin aceste întâlniri, la care vom avea invitați din diverse domenii de competență pentru protejarea libertăților cetățenești și ale drepturilor omului, să creștem o comunitate offline interesată și implicată în protejarea valorilor și principiilor democratice.

Coaliția ONG-uri pentru Cetățean este o platformă a societății civile ce cuprinde 20 de organizații și federații care militează pentru democrație și pentru sănătatea spațiului civic pentru ONG-uri și cetățeni. Ne îngrijorează amenințările la adresa libertăților civile și a drepturilor fundamentale și ne dorim un dialog direct, deschis, instituționalizat cu reprezentanții partidelor politice, și în principal cele parlamentare, pentru a găsi un cadru comun în care să fie protejat spațiul civic din România. Mai multe informații despre activitatea noastră găsiți pe pagina: www.stareademocratiei.ro.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe: Împreună cu cetăţeni, organizaţii şi comunităţi, construim zi de zi o lume justă, echitabilă şi solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor publice

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.