Proiectul Asociației Parcul Natural Văcărești pentru înființarea ariei naturale protejate Pajiștea Petricani a primit ieri, 23 octombrie, aprobarea prin vot a Consiliului Local a Sectorului 2. Urmează avizul din partea Consiliului General al Primăriei Municipiului București, care va consfinți voința cetățenilor din Sectorul 2.

Pajiștea Petricani de pe râul Colentina va deveni, astfel, după Parcul Natural Văcărești, a doua zonă de natură din București care primește statut de protecție. Cu o suprafață de 5,7 hectare, Pajiștea Petricani a fost îngrijită în ultimul an de APNV, în colaborare cu ADP Sector 2 și Apele Române (Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, SGA Ilfov-București), ca zonă de conservare, protecție și educație. Organizația a construit un traseu tematic cu scări de acces, podețe, mobilier urban, zone de observare și elemente de informare pentru a facilita accesul cetățenilor și a permite vizitarea sa în siguranță.
Despre zonă
Pajiștea Petricani este situată în București, pe teritoriul administrativ al sectorului 2, la intersecția străzilor Fabrica de Glucoză, Șoseaua Petricani și Aleea Ștrandul Tei. Are în componență o suprafață de lac, în centru, și pajiște, pe partea de mal vestic. Pajiștea se continuă cu o zonă împădurită, aflată pe terasa naturală a Colentinei, la o altitudine de 75-90 m. La Petricani au fost inventariate 12 specii de mamifere, printre care vidra, jderul de piatră, dihorul și vulpea, 90 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 de amfibieni și 7 de reptile, precum și 101 de specii de insecte și peste 88 de specii de plante. 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege.
Management pentru natură și oameni
Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia consilierilor locali ai Primăriei Sectorului 2. Aceasta va permite inițierea și dezvoltarea de măsuri de management care vor menține echilibrul ecologic al zonei, integrând obiective de conservare și protecție a naturii cu obiective care urmăresc vizitarea, educația și petrecerea sănătoasă a timpului liber. Totodată, noul statut de protecție va facilita dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversității, atenuării schimbărilor climatice, educației și sănătății.
Locuitorii Sectorului 2 din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica și Andronache vor avea la dispoziție un parc nou și una dintre cele mai bogate zone naturale din București.
Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, declară: „Pajiștea Petricani, rezervorul de biodiversitate cu care începe Lacul Plumbuita, devine a doua zonă naturală protejată din București, la inițiativa APNV. Este un moment extrem de important nu numai pentru sectorul 2 și Râul Colentina, dar și pentru București. Recunoașterea și integrarea biodiversității în logica administrativă a orașului este semnul că autoritățile au înțeles că natura este un factor esențial pentru un oraș civilizat, sănătos și sigur. Asociația Parcul Natural Văcărești împlinește în decembrie 2024 zece ani de la înființare. Apariția unei noi arii protejate este o veste minunată, care încununează activitatea noastră începută în 2014, odată cu înființarea Parcului Natural Văcărești.”