Timișoara, 8 dec 2012: Grupul de autoreprezentanți Ceva de Spus s-a constituit în asociație într-un cadru elegant și special, în Sala Baroc a Muzeului de Arte din Timișoara.
Ceva de Spus a fost până acum un grup informal de autoreprezentanți, persoane cu dizabilități fizice și intelectuale, care s-a făcut remarcat prin campania împotriva inscripționărilor discriminatorii din parcurile din Timișoara prin care se interziceau folosirea echipamentelor de joacă de către copiii cu dizabilități, lucru remediat ulterior de autoritățile locale.
Cu prima ninsoare serioasă s-a înființat și Asociația Ceva de Spus, o nouă organizație importantă din domeniul dizabilității, formată din autoreprezentanți și având la conducere persoane cu dizabilități fizice și intelectuale.
Membrii s-au asociat cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități având patru obiective importante:
a. Dezinstituționalizarea și promovarea vieții în comunitate
b. Accesibilizarea completă a societății
c. Apărarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și combaterea discriminării
d. Promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități, motivarea și încurajarea lor
”Vreau să mă dedic cu tot sufletul pentru ca persoanele cu dizabilități din instituții să locuiască în comunitate ca și mine. Vreau ca aceste instituții să nu mai existe nici ca nume!”
ne-a declarat Elisabeta Moldovan, copreședintele asociației, care a petrecut 23 de ani în instituții de tip cămin-spital.
”Voi face ca Ceva de Spus să devină o forță unită, o forță națională care este consultată de autoritățile locale și naționale atunci când se iau decizii privind persoanele cu dizabilități”
ne-a declarat Raluca Popescu, celălalt copreședinte al asociației.
Conducerea aleasă este alcătuită din: Raluca Popescu și Elisabeta Moldovan – copreședinți, Cosmin Miloș și Răzvan Rogojan – vicepreședinți și Carmen Iacob Kiss – secretar.
Echipa aleasă este decisă să continue campania de accesibilizare a orașului pentru a avea o Capitală Culturală Europeană Accesibilă în 2021. Vor promova dezinstituționalizarea și crearea serviciilor sociale în comunitate. Se vor lupta cu cei care discriminează, vor monitoriza Statul Român privind modul de implementare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și sunt hotărâți să raporteze încălcările convenției la forurile europene și chiar să acționeze în instanță instituțiile publice și private care le încalcă. Vor pomova mișcarea de autoreprezentare pentru ca în cât mai multe localități din România persoanele cu dizabilități să-și exprime doleanțele, să-și ceară drepturile.