Manstirea Cernica se afla la cativa kilometri de Bucuresti. Valorile spirituale, artistice si istorice se gasesc din belsug in biserica si in muzeul manastirii. Manastirea detine picturi ale mesterilor iscusiti ce au fost scoliti chiar la Cernica, detine de asemenea si hrisoave domnesti din secolul XVII-XIX, care arata darnicia ctitorilor de altadata, icoane vechi care pot fi numite adevarate ferestre catre Cer, manuscrise incondeiate cu migala, carti cu ferecaturi si altele.
Avand ca pilda pe cei doi Sfinti, Staretul Gheorghe si Ierarhul Calinic, cat si pe ucenicii acestora, care s-au remarcat prin nevointa, obstea de calugari de la Cernica se straduieste prin rugaciune si ascultare, prin sobrietate si smerenie sa duca mai departe tot ceea ce predecesorii lor au pus ca trainica temelie.
Pentru cei ce vor sa ajunga la manastire fara masina personala, pot cu tramvaiul 46, de la Gara de Nord, apoi autobuzul 410. Manastirea se afla destul de aproape de Bucuresti intr-o zona minunata ce ofera bucurii iubitorilor de natura prin generozitatea peisajului. Acum mai bine de 400 de ani codrul Vlasiei adapostea pustnici si calugari stiuti doar de Bunul Dumnezeu. Acesti calugari au intemeiat o sihastrie de mici proportii pe Ostrovul Mare, loc pe care mai tarziu, in anul 1608, un fost ostean de-al lui Mihai Viteazul pe nume Cernica Stirbei, impreuna cu sotia sa Chiajna, ctitoresc o manastire cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae.
Dupa cutremurul din 1802 manastirea a trebuit refacuta din temelii si din acest motiv nu mai pastreaza nimic din forma data de Vornicul Cernica si nici de catre Staretul Gheorghe in anul 1771. Staretul Gheorghe a fost cel mai de seama ucenic al unuia dintre cei mai mari sfinti romani, Sfantul Paisie.
Reconstructie manastirii a fost posibila datorita stradaniilor si nevointelor staretului Timotei dintre anii 1809 – 1815.
In apropierea acestei ctitorii (cu mult mai falnica decat cele care o precedasera pe acelasi loc), arhimandritul Calinic, sfantul de mai tarziu, staret al acestei manastiri intre 1818 si 1840, ridica in Ostrovul Mic al incintei o a doua biserica, destinata in exclusivitate obstei monahale si inchinata Sfantului Gheorghe.
Manastirea Cernica detine si moastele Sfantului Calinic in timpul caruia manastirea a avut perioada cea mai rodnica din istoria sa duhovniceasca. Manastirea Cernica si-a asumat un rol deosebit pe tot parcursul istoriei sale in propasirea artei iconografice si istoriografiei nationale. Muzeul si biblioteca manastirii adapostind aproape 15 000 de volume ceea ce demonstreaza ce inseamna aceasta manastire pentru neamul romanesc.
Multumim Iulia Anton & www.2rism.ro
————————————————————————————————————————————
www.2rism.ro
Echipa 2rism promoveaza oferte cazare in toata tara. Prin intermediul retelei de turism poti inscrie oferta ta de cazare personalizata. Deasemenea poti administra oferta de cazare prin intermediul contului tau din reteaua turism.
Rasfoieste printre numeroasele oferte cazare din reteaua noastra si alege pe cea care ti se potriveste. Ofertele cuprind oferte cazare hotel, oferte cazare pensiuni, oferte cazare vile de pe tot teritoriul Romaniei.
Site-ul 2rism.ro cuprinde deasemenea o serie completa de obiective turistice ordonate pe zonele istorice ale Romaniei. Obiective turistice Muntenia, obiective turistice Oltenia, obiective turistice Banat, obiective turistice Trasilvania si multe altele.