Unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, castelul Huniazilor (numit uneori si castelul Corvinestilor) a fost construit de catre Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara, in secolul XIV pe locul unui vechi castru roman ce se afla pe o stanca, inconjurata de apele paraului Zlasti.
Numele castelului apare mentionat pentru prima data in istorie in 1443 in documente privitoare la confirmari de privilegii, linii de mostenire a cetatii, donatii etc. Inainte ca Voicu ca demareze extinderea ei aici era o fortificatie militara. Dupa ce acesta a fost numit Guvernator al Ungariei castelul a fost transformat in resedinta. Lucrarile de constructie continua si dupa moartea lui, sub supravegherea sotiei sale Elisabeta Szilagyi si a lui Matei Corvin – fiul sau, devenit ulterior rege al Ungariei. Momentul marcheaza de fapt desfiintarea garnizoanei si transformarea completa a castelului in resedinta. Dupa ce Matei Corvin doneaza castelul lui Ioan Corvin, la Hunedoara se succed mai multi proprietari pentru scurte perioade de timp. Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus elemente renascentiste castelului, construirea a inca doua etaje pe latura de sud si a unuia pe latura de nord. Castelul Huniazilor a suferit de-a lungul timpului mai multe incendii, fiind restaurat in 1870-1880, 1965-1970 si 1993-1995.
Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor diverse de constructie, a prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti, lasand in urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Castelul Huniazilor adaposteste intre zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul si-a pus amprenta intr-un mod aparte. Galeria şi donjonul – ultimul turn de aparare Ne boisa (“Nu te teme”) ce cuprinde 5 niveluri, fiind prevazut cu deschideri pentru arme de foc, precum si Turnul Capistrano (dupa numele lui Ioan de Capistrano, un vestit calugar de la curtea castelului) care cuprinde singurul semineu gotic din cadrul acestui castel reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. Zidurile erau strajuite de turnuri circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor, Turnul Buzdugan) si rectangulare, primele dintre acestea reprezentand o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. Turnurile rectangulare erau construite ca puncte de aparare. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare incapere de receptii), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate si Sala Dietei, avand medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova).
In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că isi trag numele urmasii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). Se spune ca prezenta corbului (cu un inel in cioc) pe blazonul familiei Corvinilor este legata de o intamplare traita de Iancu de Hunedoara. Acesta primise de la tatal sau natural – Sigismund de Luxemburg – un inel de aur. Aflat intr-o calatorie, inelul i-a fost smuls de un corb. Pasarea a zburat cu obiectul in cioc insa Iancu ar fi reusit sa-l doboare si sa-si recupereze bijuteria.
Mai exista o alta legenda in popor conform careia fantana din Castelul Huniazilor ar fi fost sapata trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Cei trei au trudit timp de 15 ani, dar nu au avut parte de libertatea promisa. Pe peretii fantanii dainuie o inscriptie, insemnand: “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica”. Turistii care viziteaza Castelul Huniazilor au obiceiul de a arunca monede in apa.
Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pana in anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupa acest moment functionand ca si institutie independenta, sub coordonarea Primariei Municipiului Hunedoara.
Program:
In sezonul 1 mai pana in 1 septembrie castelul se poate vizita : luni intre orele 9-15, iar de marti pana duminica intre orele 9-18.
In extrasezonul 1 martie 30 aprilie programul de vizita este : luni de la 9-15, ultimul vizitator intrand in castel cu 30 de minute mai repede de ora inchiderii, iar de marti pana duminica intre orele 9-17.
In extrasezonul 1 septembrie si 28 februarie, castelul are urmatorul program de vizita : luni intre orele 9-15, iar de marti pana duminica intre orele 9-16.
Taxele pentru vizitarea castelului sunt urmatoarele : taxa adulti – 8 lei, taxa (copii, stundeti, pensionari, care au la ei un carnet sau un cupon pentru a dovedi) – 4 lei, taxa foto – 5 lei, taxa video – 10 lei, taxa ghidaj – 30 lei si taxa de parcare este de 1 leu.
——————————-
Multumim Iulia Anton & www.2rism.ro
————————————————————————————————————————————
www.2rism.ro
Echipa 2rism promoveaza oferte cazare in toata tara. Prin intermediul retelei de turism poti inscrie oferta ta de cazare personalizata. Deasemenea poti administra oferta de cazare prin intermediul contului tau din reteaua turism.
Rasfoieste printre numeroasele oferte cazare din reteaua noastra si alege pe cea care ti se potriveste. Ofertele cuprind oferte cazare hotel, oferte cazare pensiuni, oferte cazare vile de pe tot teritoriul Romaniei.
Site-ul 2rism.ro cuprinde deasemenea o serie completa de obiective turistice ordonate pe zonele istorice ale Romaniei. Obiective turistice Muntenia, obiective turistice Oltenia, obiective turistice Banat, obiective turistice Trasilvania si multe altele.