Suntem aproape 20 de milioane de băgători de vină, stăm pe margine și ne plângem de nenumăratele minusuri din țara asta.
Pe lângă noi sunt câteva sute de oameni nebuni frumoși, curajoși, perseverenți, etc … care chiar fac ceva, zi de zi, ca să aducă o schimbare în bine.
Printre ei și minunații de la Ceva de Spus. Care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Accesul utilizatorilor de scaun rulant este dificil, foarte dificil sau imposibil în cam orice loc în Timișoara. Aceasta problemă este în vizorul celor de la Ceva de Spus prin proiectul participant la Timotion 2016.
Eu nu am alergat niciodată mai mult de 5-6 km. Și sunt într-o formă fizică destul de slabă. Dar mă voi pregăti din greu și voi participa la cursa de 21 km. Ca un mic gest care să arate cât de mult îi respect pe cei de la Ceva de Spus și cât de mult apreciez lupta lor.
Și sper să vă conving și pe voi să îi sprijiniți. Ca un prim pas … printr-o donație aici. Mulțumesc.
Detalii despre cum poți să te implici și tu aici:
http://www.timotion.ro/campioni/view/?id=88
Ceva de Spus: „Vreau si eu sa urc”
Orice treaptă poate fi o barieră de netrecut pentru o persoană cu dizabilități motorii. În România, deși Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități este ratificată, accesul persoanelor cu dizabilități este îngreunat atât de mediul fizic inaccesibil cât și de atitudinea autorităților față de problema accesibilizării. Instituțiile nu au rampe sau lifturi ori rampele sunt mult prea abrupte, scările fiind obstacole zilnice pe care persoanele cu dizabilități sunt nevoite să le escaladeze.
În prezent, lipsa accesului este unul din principalele obstacole cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Acest lucru duce la excluderea lor din viața comunității. Pentru ca toate persoanele cu dizabilități să aibă acces în mod egal, Asociația Ceva de Spus își propune achiziționarea unei rampe mobile destinate utilizatorilor de scaun rulant.
Despre Ceva de Spus
Ceva de Spus este o asociație de autoreprezentanți care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Am înțeles că puterea de a schimba ceva stă doar în noi. Tocmai de aceea am ales să ne facem vocile auzite. Vrem să trăim într-o lume în care putem participa activ la viaţa comunității şi putem decide în toate aspectele vieții noastre. Autenticitatea organizației noastre constă în faptul că este condusă de persoane cu dizabilități.-Ceva de Spus -ED
Eforturile noastre se concentrează pe două direcții principale: accesibilizare si dezinstituționalizare. Accesibilizarea orașului urmărește schimbări la nivelul mediului fizic și informațional astfel încât acesta să permită accesul tuturor persoanelor.
De ce e necesar proiectul?
Proiectul își propune să rezolve parțial problema accesului utilizatorilor de scaun rulant în locațiile care nu sunt prevăzute cu rampă sau lift. Deși accesibilizarea clădirilor și a spațiului public este obligatorie și există standarde în acest domeniu, numeroase instituții funcționează fără să țină cont de aceste reguli. Persoanele utilizatoare de scaun rulant, persoanele cu mobilitate redusă și mămicile cu copii în cărucioare nu pot accesa spații inaccesibile și ca urmare nu pot participa la o serie de activități în comunitate. Prin achiziționarea unei rampe mobile care va fi folosită la diverse acțiuni, evenimente organizate în Timișoara, dorim să creștem participarea acestor grupuri de persoane la viața comunității și implicit să le creștem calitatea vieții. Sperăm ca achiziționarea unei rampe mobile să fie un prim pas și un semnal de alarmă pentru autoritățile locale în ce privește accesibilizarea.
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiari direcți ai proiectului:
Persoane utilizatoare de scaun rulant din Timișoara
Persoane cu mobilitate redusă din Timișoara
Mămici cu copii mici în cărucioare din Timișoara
Beneficiari indirecți:
Persoanele cu dizabilități din Timișoara
Organizații din domeniul dizabilității din Timișoara
Instituții publice
Autorități locale și factori de decizie
În ce constă proiectul?
Scopul acestui proiect este acela de a facilita accesul utilizatorilor de scaun rulant, a persoanelor cu mobilitate redusă și a mămicilor cu copii în cărucioare în spațiile publice inaccesibile din Timișoara.
Pentru atingerea acestui scop, ne propunem următoarele obiective:
Achiziționarea unei rampe mobile
Conștientizarea instituțiilor publice asupra necesității accesibilizării
Facilitarea accesului persoanelor cu mobilitate redusa in locatii
inaccesibile din oras prin oferirea rampei la diferite evenimente din comunitate
Activitățile concrete vor fi identificarea modelului de rampă cel mai potrivit, respectiv a furnizorului cu ajutorul unor consultanți de specialitate și pe baza unei evaluări cost/calitate. După achiziția rampei, se va derula o campanie de informare cu privire la acest serviciu (informații și fotografii în social media, presa locală, inclusiv radio și TV). Rampa va putea fi utilizată de către colaboratori, instituții publice și private, la evenimente și acțiuni cu participarea publicului larg.
Care va fi impactul proiectului?
Aproximativ 1000 persoane utilizatoare de scaun rulant vor putea accesa spații inaccesibile utilizând rampa mobilă
Aproximativ 500 mămici cu copii în cărucioare vor putea accesa spații inaccesibile utilizând rampa mobilă
minim 10 reprezentanți ai autorităților locale și 10 reprezentanți ai unor entități private conștientizați asupra importanței accesibilizării mediului fizic.
Ce nevoi de finanțare sperați sa acoperiți prin participarea la TIMOTION?
Obiectivul de finanțare pe care ni-l propunem este de minim 4200 Ron pe care îi vom folosi exclusiv pentru achiziționarea rampei mobile. Orice sumă suplimentară va fi folosită în scopul creșterii accesibilității persoanelor cu dizabilități în comunitate.
Ce este Timotion?
În câteva cuvinte, acest eveniment de alergare în masă înseamnă: prietenie, comunitate, speranță, implicare.
Timișoara este primul oraș din România în care joggerii amatori s-au organizat într-o comunitate care promovează alergarea și le oferă ajutor în mod voluntar începătorilor, celor care își doresc să facă mișcare pentru sănătate. Aceasta este misiunea Alergotura, organizatorul principal al Timotion.
Uniți de ceea ce a devenit o pasiune comună, de alergare, membrii Alergotura și-au propus să aducă împreună mai multe organizații, instituții, persoane, pentru a crea un eveniment al orașului în cadrul căruia să ne bucurăm de beneficiile mișcării în aer liber și de ceea ce putem construi împreună.
Cursele de alergare propuse sunt pentru puterile oricărui doritor, antrenat sau mai puțin antrenat. Pentru cei din prima categorie este o ocazie de a participa la semimaraton pe un traseu plăcut sau pe o distanță de 5 kilometri. Pentru cei neantrenați este un prilej de a se convinge că pot parcurge 2 kilometri într-un ritm mai alert.
Și pentru toți cei care vor veni la Timotion este un prilej să fie generoși, să se implice în comunitate, pentru a contribui la împlinirea unor proiecte locale. Fiecare participant va putea dona taxa de înscriere pentru un proiect din comunitate a cărui realizare depinde și de noi.
Timișoara se mișcă!
Pentru că în fiecare zi tot mai mulți se bucură de alergare sau alte sporturi în aer liber.
Pentru că este orașul în care inițiativa este susținută și de comunitate, interesată din cele mai vechi timpuri de propriul progres.
Vino și tu să pui orașul în mișcare!
Fă gașcă cu prietenii și colegii de serviciu, petrece o zi de sâmbătă alături de familie, ia-ți colegii de clasă și participați ca cea mai mare echipă dintr-o școală!
Timotion este un eveniment organizat doar pe bază de voluntariat și nu urmărește câștiguri financiare.